powered ByGiro.com

Descargar
0:00Suecia ofrece aviones de guerra, Cuba becas para estudiar medicina

Saab 39 Gripen Saab 39 Gripen it

No nos llamememos a equivocaciones, las "ayudas" de los países industrializados llevan empaquetados sus intereses. El caso de Suecia es uno de ellos, su Ministro de Industria Mikael Damberg , visita Colombia en el propósito de acordar vender aviones de guerra de la empresa Saab - JAS 39 Gripen - En cambio el gobierno de Cuba le ofrece a la insurgencia 1000 becas para estudiar medicina en la isla, a pesar de sus enormes dificultades por el infame bloqueo gringo. Que ejemplo de solidaridad y desprendimiento.

Leamos:

 

***********************************************************

Avtal om försvarssamarbete mellan Sverige och Colombia

Näringsminister Mikael Damberg besöker just nu Colombia och undertecknade igår ett avtal om försvarssamarbete. Avtalet innebär en viktig milstolpe för svenska Saab, som vill exportera Gripen-plan till Colombia.

– Ja, jag har varit med och tecknat ett samarbetsavtal på försvarsområdet mellan Sverige och Colombia. Försvarsmakten är ju en av de viktiga beståndsdelarna i den här fredsövergången. De har ett väldigt stort ansvar för att hantera den fredsöverenskommelse som är, men de står också inför större investeringar framöver, säger näringsminister Mikael Damberg.

"Större investeringar" – det kan vara köp av stridsplan. Det hoppas i alla fall svenska Saab, som under det senaste året försökt påverka colombianska försvarsministeriet att välja JAS Gripen, bland annat genom att skicka svenska stridspiloter till Colombia för att hålla seminarium för det colombianska flygvapnet.

Colombia har precis skrivit under ett fredsavtal efter flera års svåra fredsförhandlingar. Farc-gerillan har gått med på att avmobilisera sig, men har ännu inte lämnat över sina vapen. Den näst största gerillan ELN har nyss inlett fredssamtal med regeringen.

Människorättsaktivister kritiserar avtalet. Den colombianska senatorn och människorättsaktivisten Iván Cepeda tycker att det är fel tid för Sverige, som varit en pådrivande aktör för fred, att nu marknadsföra sina stridsflygplan.

– Det värsta vi kan göra nu är att förstärka vår vapenarsenal. Militären behöver omskolas till att verka i ett Colombia i fred, och omvärlden bör hjälpa till med det istället för att försöka sälja vapen till oss, säger Iván Cepeda, som också poängterar att den colombianska militären anklagas för grova krigsbrott.

Näringsminister Mikael Damberg betonar att Sverige utbildat den colombianska försvarsmakten i genusfrågor och mänskliga rättigheter, och att det slutligen blir upp till ISP - myndigheten för kontroll av vapenexport – att besluta om ifall Saab tillåts exportera JAS Gripen till Colombia.

När den borgerliga regeringen 2008 hjälpte Saab att exportera radarsystem till Colombia så fick den affären hård kritik från delar av socialdemokratin. Men Mikael Damberg säger att situationen i Colombia i dag är annorlunda.

– Verkligheten har ju utvecklats sedan dess, och sedan har vi en myndighet som prövar detta. Vad jag förstår så har den myndigheten sagt preliminärt klartecken till export av den här typen av produkter, säger näringsminister Mikael Damberg.

Deja un comentario

Asegúrate de llenar la información requerida marcada con (*). No está permitido el código HTML. Tu dirección de correo NO será publicada.

  • Exiliados invisibilizados
  • Declaración final del II Encuentro de la Constituyente de Exiliadas y Exiliados Perseguidos por el Estado colombiano
  • marx_foto_misu_joaco_pinzon

Föreningen Jaime Pardo Leal

Föreningen Jaime Pardo Leal

Video Clip FARC EP

Volver